Je kind wil al maanden een eigen smartphone. En nee, niet die hele oude LG uit 2006 die je nog ergens in een laatje hebt liggen. ‘Ik ben de enige die er nog geen heeft!’, roept je kind. En misschien heeft hij wel gelijk. Dus: wanneer is het tijd voor een mobieltje?
Ik geef al jaren lezingen in de bovenbouw van basisscholen over mediawijsheid. Jaren geleden, wanneer ik vroeg wie er al allemaal een mobieltje hadden, gingen er misschien twee, drie vingers omhoog. ‘Ik krijg hem als ik naar de middelbare school ga!’ zeiden de kinderen dan in koor. En ze keken licht jaloers naar de klasgenoten die al wel zo’n mobieltje hadden – vaak een heel simpel ding waar niet veel mee kon en een twee megapixel camera zonder selfiestand.
Pubertracker
Wanneer ik tegenwoordig in de groepen 6, 7 of 8 vraag wie er al een mobiel heeft, gaan er twee, drie vingers niet omhoog. Een mobiel hoort er gewoon bij. Je wilt niet dat je kind als een van de weinigen, geen mobiel heeft en buiten de groep valt. En het is eigenlijk ook wel makkelijk – je kunt ze een bericht sturen als je onverhoopt in de file staat en je later thuiskomt. Of je laat ze een berichtje sturen zodra ze bij een vriendje/de voetbaltraining/opa en oma weggaan, zodat jij ongeveer weet wanneer ze thuis zouden moeten zijn. Met de functie ‘Zoek mijn vrienden’ kun je zelfs zien waar je kind is – mits hij die functie niet uitzet, iets dat pubers graag doen. Zo zie je niet dat ze eigenlijk helemaal niet bij een vriendje huiswerk zitten te maken, maar dat ze bij de ZARA staan.
Als ze smart genoeg zijn
Op welke leeftijd geef je een kind een smartphone? Nou, als hij/zij smart genoeg is om ermee om te gaan, vind ik. En dat kan al op redelijk vroege leeftijd. Bovendien leren ze zo verantwoord om te gaan met sociale media. Want ja, daar zullen ze ook op willen. Whatsapp en Snapchat zullen zeker worden geïnstalleerd. Maar wat is dat eigenlijk, smart omgaan met je phone? Je moet in ieder geval wat afspraken maken met je kind, zoals:
- Wie betaalt het abonnement/ de prepaidkaart? En wat doe je met verbruik buiten de bundel?
- Als je een sloddervos hebt, maak dan afspraken over een vaste plek voor de mobiel.
- Mag de mobiel wel of niet mee naar school? Heeft de school daar zelf een beleid voor?
- Tot hoe laat mag je kind op zijn toestel? En hoeveel schermtijd mag hij in totaal? Onder schermtijd wordt ook de tijd achter de computer, de televisie, gameconsole en tablet verstaan! Laat je kind in ieder geval niets meer met een scherm doen als hij binnen een uur naar bed moet. Het licht van schermen houdt de hersenen actief en je kind slaapt minder makkelijk.
- Er is altijd wel ergens wifi en je kind kan in principe, als je het niet zou controleren, 24/7 online zijn, op iedere site die hij maar kan vinden (ja, ook die sites waarvan jij absoluut niet wilt dat hij erop kijkt!). Maak daar duidelijk afspraken over. En kijk zo nu en dan eens – belangstellend – mee met je kind.
- Zorg dat je kind weet wat hij moet doen als er gepest wordt. Misschien wordt hij zelf uit een Whatsapp groepje gegooid, of sluit hij zelf anderen buiten – heb het daar over met je kind.
‘Ja, maar, mama, jij zit toch ook de hele tijd op je mobiel?’
Genoeg stof om dus samen met je kind over te praten, zodat hij ook leert dat er – net als in de ‘echte’ wereld – regels en grenzen zijn waar hij zich aan moet houden. Enne… bedenk daarbij dat jij het voorbeeld voor je kind bent. Zit je zelf de hele avond met je smartphone op Linkedin, Facebook en Whatsapp, en roep je naar je kind dat hij nu eindelijk eens van zijn mobiel af moet? Zeg je tegen je kind dat hij op de fiets niet op zijn mobiel mag, maar check je zelf snel nu.nl in de auto?!
Leer snapchatten!
En als je kind dan toch een smartphone krijgt, installeer dan zelf ook snapchat. Nee, niet alleen omdat het grappig is om met vervormde stem en een mond als een paard je kind een bericht te sturen, maar omdat snapchat HET medium is waarmee kinderen communiceren. Dus wil je weten hoe laat je kind thuiskomt van de hockey? Even een snapje sturen van jezelf met konijnenoren en je kind wordt helemaal blij. Jij snapt het tenminste!
Marlies zal ons vanaf nu periodiek een update geven over mediawijsheid voor ouders en kinderen. Volgende keer blogt Marlies over cyberpesten.