De kracht van rituelen

Als ambitieuze vrouw met gezin houd je veel ballen hoog en ben je continu aan het plannen en schakelen. Tussen collega’s, je gezin, partner, vrienden en familie. Sonja Grootes nam ons tijdens onze derde BREAK mee in hoe rituelen je kunnen helpen om soepel te schakelen, je dagelijkse leven te vergemakkelijken én vooral ook te verrijken.

Na de eerste BREAKS over zichtbaarheid en ‘presence’ was het podium dit keer voor Sonja Grootes, (gezins)coach en communicatietrainer, met de workshop ‘De kracht van rituelen’. Maar wat zijn rituelen nu eigenlijk? Sonja legt uit dat rituelen betekenisvolle handelingen zijn die een verandering begeleiden. Ze verbinden, markeren speciale momenten en dragen bij aan identiteitsvorming. En ze vragen om échte aandacht. En juist daarmee onderscheiden ze zich van routines: geautomatiseerde handelingen die zorgen dat het leven gemakkelijk en vanzelf verloopt. De handelingen waar je niet meer over nadenkt, zoals bijvoorbeeld autorijden, een kop thee zetten of je tandenpoetsen. En die je dus vaak ook op de automatische piloot, en zonder aandacht, doet. Rituelen onderscheiden zich ook van regels, die meestal een stellend karakter hebben. Hoe meer regels er zijn, hoe lastiger het is voor kinderen en volwassenen om zich aan de regels te houden en hoe eerder ze in verzet gaan omdat er zoveel ‘moet’.

MET RITUELEN KUN JE DE SLEUR EN WEERSTAND VAN REGELS EN ROUTINES DOORBREKEN

En dat maakt rituelen zo krachtig! Want juist die momenten die we met een ritueel en aandacht bekrachtigen, zijn de momenten die we lang onthouden en koesteren. En die ons ook vormen. En wanneer we ze inzetten om de sleur van regels en routines te doorbreken, kunnen we het leven veel meer BE-LEVEN in plaats van het alleen maar te leven.

Als voorbeeld laat Sonja ons een oefening doen. ‘Praat met degene naast je over jouw intentie met deze BREAK’. Naderhand vraagt ze: ‘weet je nu welke kleur ogen degene naast je heeft’? Veel van de deelnemers moesten bekennen dat ze daar geen antwoord op konden geven. Dat is dus op de automatische piloot een gesprek voeren. Aandacht zonder échte aandacht.

Vervolgens laat Sonja een filmpje zien van een moeder die met een bijzonder ritueel haar kind naar school brengt. En wat denk je? Zou het meisje zich dit later nog herinneren of niet? Zou het meisje eerder staan te popelen om naar school te gaan en snel haar ochtendroutine doorlopen of eerder in de weerstand gaan? Sonja leert ons dat rituelen juist voor kinderen vaak heel belangrijk zijn en dat verstoring van het ritueel (bijvoorbeeld uit efficiency overweging -er is geen tijd meer voor-) eerder averechts zal werken, dan dat het iets oplevert.

Een ander mooi voorbeeld is het ritueel van Starbucks waarbij ze je naam op de beker schrijven. Dat maakt koffiedrinken bij Starbucks speciaal. Want dit is niet zomaar een koffie, dit is JOUW koffie!

STARBUCK’S KOFFIE IS NIET ZOMAAR KOFFIE, HET IS JOUW KOFFIE

Na alle theorie en voorbeelden is het tijd voor zelfreflectie. In groepjes worden we uiteen gestuurd om te reflecteren op rituelen die er (onbewust) al zijn: bij jezelf, je gezin, in je werk…. En op welke (lastige) momenten of overgangen je wellicht rituelen zou kunnen inzetten. Er kwamen mooie voorbeelden langs. De knuffel die per se mee moet naar de crèche. Dinsdag is de dag dat ik zelf mag bepalen wat ik aandoe en wat ik in mijn broodtrommel meeneem naar school. Na het naar school brengen van de kids eerst even 10 minuten me-time met een kopje koffie voordat je in de auto naar je werk stapt (en dan ook niet alvast to do-lijstjes gaan opstellen!). Medewerker van de maandverkiezing. Of bijvoorbeeld elke teammeeting starten met achtergrondmuziek en persoonlijke (vakantie)foto’s om vervolgens samen te raden wie de foto heeft ingebracht.

Als bedankje voor de deelnemers waren er dit keer ‘broodtrommelbriefjes’. Voorgedrukte memo’s voor in de broodtrommel waarop je een boodschap of compliment voor je kind kan schrijven. Ter inspiratie voor een nieuw ritueel en een blijvende BE-LEVING!

Op 26 juni as. organiseert Sonja een rituelendag waarin ze je nog meer over rituelen leert en hoe je ze inzet om de dagelijkse momenten in jouw gezin rustiger te laten verlopen. Als je bij je inschrijving aangeeft dat je via LIKE RIDING A BIKE komt, krijg je haar boek ‘De kracht van gezinsrituelen‘ gratis.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *