In 10 min een vakantie herinnering met iOS Foto’s app

Terug van vakantie en een berg aan vakantiekiekjes op mijn telefoon. En elk jaar neem ik me opnieuw voor om er dit jaar nu écht een fotoalbum van te maken. Maar mijn voornemen strandt al vrij snel wanneer ik probeer de leukste foto’s uit die enorm brij te selecteren. Met de Foto’s app voor iPhone kun je nu in maximaal 10 minuten leuke filmpjes van je vakantiefoto’s maken.

Eigenlijk is het gek toch? De belangrijke gebeurtenissen in het leven van onze families ervaren we steeds meer via onze telefoon (want op het moment suprême zijn we druk bezig met foto’s en video’s maken, en ja, ook ik maak me er schuldig aan). En vervolgens verdwijnen deze momenten in een enorme brij aan foto’s op onze telefoons en in de cloud. Om nooit meer bekeken te worden. En hoe ik zelf ook elk jaar weer probeer om er een album van te maken (zodat we ‘en famille’ deze gebeurtenissen nog eens kunnen herbeleven) het lukt me niet. Het kost gewoon teveel tijd.

Automatische selectie van foto’s door apps

Gelukkig zijn er nu steeds meer foto apps, zoals iOS Foto’s en de Google Foto’s, die je actief helpen je foto’s organiseren. Deze apps scannen en analyseren jouw foto’s uitgebreid met behulp van algoritmen en associaties. Zodat jij je foto’s kan doorzoeken. Op datum, locatie, personen, en zelfs op kenmerken zoals bergen, strand en bepaalde dieren. En zodat de app jou suggesties kan doen voor bijvoorbeeld albums.

Google Foto’s heeft hiervoor de assistent-functie. Met de assistent-functie kun je zelf makkelijk albums, collages, animaties (kort bewegend beeld van verschillende foto’s) en filmpjes van foto’s en video’s maken. En de assistent doet ook regelmatig zelf voorstellen voor films, animaties of gestileerde foto’s. Voor de films verzint hij zelfs een titel. Maakt hij zelf een selectie van de foto’s. En plaatst hij kaartjes van de locaties waar je die dag geweest bent. Compleet met pijlen die de reisrichting laten zien. En mocht er dan een foto tussen zitten die je écht niet aan de buitenwereld wil laten zien, dan kun je deze zelf gemakkelijk verwijderen.

De functie in de iOS Foto’s app heet Terugblikken. Ook Terugblikken genereert automatisch albums, op basis van personen, locaties of data. Deze zijn leuk om af en toe te bekijken. En bedoeld om oude foto’s te herontdekken. En het grote voordeel van Terugblikken is dat je ook zelf de basis voor je terugblik kan bepalen. En daarmee Terugblikken dus kan gebruiken om automatisch een selectie uit een grote hoeveelheid foto’s te maken. Bijvoorbeeld voor een vakantiealbum of -video.

In 10 minuten een leuke vakantie video

Het gebruiken van Terugblikken voor het automatisch maken van een vakantie video gaat als volgt:

  • Klik in de app op Albums en maak een nieuw album aan.
  • Voeg al je vakantiefoto’s toe aan je album (door over het scherm te swipen kan je heel snel veel foto’s tegelijk selecteren).
  • Open het album en tik op de kopbalk, er opent nu nu automatisch een aandenken met een selectie van de foto’s in het album.
  • Scroll naar beneden en klik op toevoegen aan terugblikken.
  • Ga naar Terugblikken, open de terugblik en klik op de play-knop van de video.
  • Klik terwijl de video afspeelt willekeurig ergens op het scherm en selecteer of je een kort, medium of lang filmpje wilt.
  • Klik dan op de bewerk-knop (3 horizontale strepen met bolletjes) onderaan. Je kan nu de titel, achtergrondmuziek (ook eigen muziek kan je toevoegen, mits gekocht in iTunes) en de door de app geselecteerde foto’s uit het album aanpassen. Je kan ook de duur aanpassen, maar deze wordt mede bepaald door het type muziek (snel of langzaam) en het aantal foto’s dat geselecteerd wordt.
  • Wanneer je de terugblik hebt bewerkt, kun je deze exporteren en bewaren als video. Tik op de deel-knop (vierkant met pijl omhoog) om de video te delen of te bewaren in Foto’s als video. Je kan er ook voor kiezen om deze laatste stap niet te doen en je terugblik vanuit Terugblikken te blijven benaderen. Let op: omdat Foto’s de terugblik elke keer opnieuw genereert, is de kans aanwezig dat de terugblik toch weer foto’s selecteert die je bij stap 7 had verwijderd.

De selectiesoftware van zowel iOS Foto’s en Google Foto’s is nog volop in ontwikkeling. Dus kijk niet vreemd op als er af en toe een ‘verkeerde’ foto is geselecteerd. Wees vooral ook niet al te kritisch bij het bewerken van de terugblik, anders ben je toch weer zelf de selectie aan het doen. Dus haal de echt lelijke foto’s eruit. Voeg enkele foto’s die je mist toe. Zet je favoriete vakantie muziek eronder. En klaar is je vakantiealbum!

 

1 Comments

  1. Pingback: Easy Sint - LIKE RIDING A BIKE

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *