Het échte verhaal van de spermacel en het ei

Zijn je kinderen bijna toe aan het verhaal over de bevruchting? Lees dan eens dit artikel. Het ei en de spermacel: een sprookje vol onwaarheden van Iris Brandt, op de site van Womeninc. Want wat blijkt? Het bekende verhaal van het passieve eitje dat bevrucht wordt door de allersnelste en stoerste spermacel klopt helemaal niet.

In de wetenschap worden regelmatig metaforen gebruikt. Meestal om ingewikkelde processen te versimpelen en verduidelijken. ‘Maar dit soort metaforen (red: als in die van de spermacel het het ei) zijn seksistisch en kloppen niet met de waarheid’, stelt Brandt in haar artikel. Ze zijn gebaseerd op clichébeelden van de rolverdeling tussen vrouwen en mannen, die niks met biologische processen te maken hebben.’

En dat clichébeelden een grote impact op je kind kunnen hebben, schreven we al eerder in onze blog Dansen met je zoon en programmeren met je dochter. Dus spreidt de boodschap voort: bevruchting is alleen mogelijk door een goede samenwerking tussen de spermacel en het ei!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *