Easy Sint

De drukste tijd van het jaar is weer aangebroken. Klanten willen extra aandacht, KPI’s moeten worden gehaald en budgetten moeten op. Daarnaast is het de tijd van gezellig doen, reflectie en kerstborrels. Thuis is het ook nog eens extra druk met organiseren van feestactiviteiten rond Sint en Kerst. En naast een goeie organisatie wil je waarschijnlijk ook extra aandacht geven in deze – voor de kids doorgaans – spannende periode. Hoe pak je dat handig aan? Deze blog is bedoeld om fijn door het eerste deel van de eindejaarsperiode te komen. Easy Kerst volgt als de Sint bijna jarig is.

Gezinsritueel

Hoewel de pepernoten al sinds september in de winkel liggen, is de Sint dit jaar relatief (lekker) laat in het land. Naast de drukte is het ook vaak een periode van gezelligheid en enthousiaste kids: samen Sinterklaasjournaal kijken, de stoomboot inhalen, liedjes zingen en verlanglijstjes maken. En dat is de bedoeling van Sint. Een folkloristisch familiefeest met zijn oorsprong in de beschermheilige St Nikolaas van Myra. Ik zie het ook graag als een gezinsritueel dat bijdraagt aan plezier, samen genieten en herinneringen voor later. Het mooie aan rituelen is dat het gaat om de gezelligheid en niet om het kado. Zo mochten mijn kids onlangs voor de openhaard slapen, ‘om te wachten op Piet’. Maar ‘s ochtends waren daar nog steeds de tekeningen, wortels en het onaangeroerde bakje water. Hoe kon dat? Gelukkig vonden ze de schoenkado’s op een andere plek, waar rommelpiet had zitten rommelen. De kinderen vonden het geweldig en manlief en ik hadden ook samen pret.

Digitale Sint

Hoe bezweren we de ‘pains’ van de Sint zoals: originele (schoen) cadeaus kopen, loodjes trekken, inpakken, surprises knutselen en gedichten maken? Daarvoor bestaan er online veel hulpmiddelen voor loodjestrekken (www.loodjestrekken.nl) en gedichten maken (www.sinterklaasgedichten.com). Een speciale boodschap van de Sint kan digitaal via www.videovansint.nl of per post thuisgestuurd met www.sinterklaastelegram.nl. Surprise ideeën nodig? Blog site Lady Lemonade heeft leuke, last minute surprises en met www.websurprise.nl kun je een digitale surprise regelen in de vorm van een zoekspel. Ook de digitale App stores bieden hulp met Sint spelletjes apps, liedjes apps en apps om verlanglijstjes te maken. En Sinterklaasliedjes selecteer je vast in iTunes of via een van de vele Spotify Sinterklaas-playlists.

Handige Cadeaumachine en ‘Tinderachtig’ een verlanglijst maken

Bol.com speelt ook dit jaar in op het vergemakkelijken van de Sint. Deze keer met een handige Cadeaumachine (cadeaumachine.bol.com). Kinderen kunnen zelf een verlanglijstje invullen en bijhouden, nadat jij dat hebt aangemaakt. Let op, laat ze niet vanaf het begin meekijken, want er komen nog vragen aan jou als hulpsint. Het zelf kiezen door de kids is succes verzekerd, er is achtergrondmuziek, simpele interactie en de Sint moedigt aan met: ‘zo, dat is het eerste cadeau op je lijstje’ en ‘dat zou ik zelf ook wel willen hebben’. De cadeaumachine doet cadeau voorstellen aan de hand van een beperkt profiel (en ongetwijfeld een commercieel business model / algoritme). Om zelf (op merknaam) te cadeaus zoeken, moet je meer functionaliteit gebruiken. Jonge kinderen hebben daarbij hulp nodig. Met de Cadeaumachine kun je ook videoberichten aan je kind laten sturen. Kinderen kunnen niets via Sints Cadeaumachine bestellen. Jij als hulpsint kunt gemakkelijk bij een overzicht van alle verlanglijstjes (standaard functionaliteit bij Bol.com) om cadeaus (incl. die voor in de schoen) online bestellen via het reguliere proces. Een andere grote cadeau leverancier biedt een ‘Tinderachtige’ manier om cadeaus te selecteren voor op je verlanglijstje, zie verlanglijstje.intertoys.nl.

Fijne Sinterklaasavond!

Sinterklaasavond zelf draait vooral om samen zijn met de mensen dicht bij je. Maak er een leuke traditie van. Ook al zal het voor jullie kids vooral om kado’s draaien, zorg dat samen eten (makkelijk van de lokale traiteur) en spelletjes (hoe leuk is het als je zelf eens meedoet met de Wii) ook aandacht krijgen. Of bak samen pepernoten of een banketletter. Zelf genieten van de avond kun je doen door te focussen op mensen. Observeer ze, en kijk naar de gezichten die vol spanning wachten. Hoe was jouw heerlijk avondje vroeger? Laat aandacht voor elkaar de boventoon voeren, niet de cadeau’s. En met een paar leuke foto’s en video’s maak je makkelijk een herinnering voor later.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *