11 familie activiteiten voor in de kerstvakantie

De kerstvakantie staat weer bijna voor de deur. Nadat de drukte met kerstdiner bij ouders en schoonouders voorbij is, resten vaak nog een paar heerlijke dagen met pyjama ochtenden, cocoonen onder de kerstboom en bij de open haard en af-en-toe een uitstapje. Het is wel altijd weer even zoeken naar originele activiteiten die we kunnen ondernemen, thuis of uit. En nadat Monique 2 jaar geleden meer dan een half uur vaststond in een mensenmenigte op de trap in het Naturalis museum, probeert ze weg te blijven van de grote publiekstrekkers. Dat valt nog niet altijd mee. Daarom delen we graag wat bij ons in kerstvakantie op de agenda’s staat!

1. Slot Loevestein by night

Slot Loevestein staat al een tijdje op Monique’s wensenlijstje na een tip van een vriendin. In de kerstvakantie hebben ze er overdag allerlei activiteiten en op 30 december en 5 januari een kaars verlichte rondleiding in de avond met winterse gerechten. En hoe leuk is het om per boot te arriveren! Maar zoek ook zeker eens op internet naar andere kastelen. Kasteel de Haar vlakbij Utrecht organiseert bijvoorbeeld sprookjes speurtochten en is ook een aantal avonden geopend.

2. Ravotten in de natuur

Standaard bij ons op het programma op nieuwjaarsdag: een nieuwjaarswandeling. Vaak gaan we naar Meijendel bij Wassenaar. Een prachtig duingebied met klimbomen, lange en korte wandelroutes en speelmogelijkheden voor alle leeftijden. En niet te vergeten een knus pannenkoeken restaurant als beloning na het wandelen met de kleine beentjes. Dit jaar gaan we de GPS speurtocht eens proberen. Leren we ook nog wat over het gebied! Maar ook Natuurmonumenten heeft prachtige wandelroutes en in de vakanties diverse activiteiten voor de kinderen. En ook op Wandelnet kan je leuke wandelroutes voor met kinderen vinden.

3. Puzzelen en knutselen onder de kerstboom

We doen niet aan de Kerstman. Toch ligt er elk jaar één kado onder de boom: een nieuwe puzzel met 1000 stukjes. Heerlijk zen om in je pyjama ‘s ochtends wat stukjes te leggen. En iedereen puzzelt mee. Zelfs de jongste, die we wat helpen door alvast wat stukjes op kleur voor hem uit te zoeken. En als je bij de doe-het-zelfzaak een houten plaat op maat laat maken, zodat je de puzzel kan wegleggen als je de tafel nodig hebt. Ook wordt er elk jaar geknutseld voor kerst. Dit jaar hebben we zelf kerststerren en kerstbomen gevouwen.

4. Freek Vonk Live ‘Op wereldreis’

Nadat ik deze week op de radio hoorde dat Freek Vonk zijn negende show (in drie dagen tijd!) aankondigde, vrees (of eigenlijk weet) ik dat we toch weer in de massa terecht komen. Maar toen ik een half jaar geleden kaarten kocht, leek het een prima activiteit: vermakelijk én educatief!

5. Naar het theater  

En last but not least: iets cultureels. Vorig jaar zijn we naar de Notenkraker in het Hofpleintheater geweest. Dit jaar hebben ze de voorstelling Kans op sneeuw. In de Rotterdamse Schouwburg speelt Lejo. Je weet wel, die van die vingermannetjes met ogen in Sesamstraat. Of in De Doelen speelt het Rotterdams Philharmonisch orkest de Notenkraker.. Ik moet nog boeken, gelukkig keus genoeg.

6. Lichtjes kijken

Suzanne woonde lang in de binnenstad van Rotterdam. Als in november de feestverlichting werd opgetuigd in het winkelgebied, werden haar kleine kinderen helemaal enthousiast. ‘Lichtjes in het donker buiten!’ Sindsdien laten we ons vaak ‘verwonderen’ en gaan we elk jaar op een koopavond ‘lichtjes kijken’ in de straten tussen de Bijenkorf en de Markthal. De Bijenkorf zet jaarlijks in vijf steden tegelijk de haar feestverlichting aan met het ‘Turn on the lights’ festival. In 2018 staat is dat op 18 november (onder voorbehoud). Amsterdam houdt t/m 21 januari het ‘Amsterdam light festival’. Eindhoven staat jaarlijks een week lang bol van lichtkunst tijdens GLOW. In 2018 is dat van 10 tot 17 november (onder voorbehoud).

7. Reach for the stars

De winter is het ideale jaargetijde om sterren te kijken. Zoonlief wil al lange tijd astronaut worden. Mede dankzij een persoonlijke boodschap van Dan Barry, voormalig NASA astronaut, ‘reach for the stars’. Ook dochterlief doet enthousiast mee met het sparen van ruimte plaatjes in haar André Kuijpers boek. Planeten en sterren blijven een interessant fenomeen. Wist je dat Nederland wel 18 sterrenwachten telt verspreid door het hele land? De meesten hebben speciale openingstijden om met kinderen sterren te komen kijken. In het noorden van Drenthe, vlakbij het prachtige Dwingeloo, is er leuke (ouderwetse), informatieve wandeling het ‘Melkwegpad’ van 5 km. Die legt van van alles uit over sterren, planeten en over de enorme radiotelescopen die je onderweg tegenkomt.

8. Dagje naar een stad: eerst familieraad en onderzoek

Bij ons thuis is er regelmatig op zondag ‘familieraad’. Overleg over het reilen en zeilen thuis, wie wanneer bij welk oma wil logeren en welke ideeën er op de ‘leuke dingen’-lijst kunnen. Zoonlief googled vervolgens op het uitje voor een impressie. Dat opent ogen, managed verwachtingen en laat ze nadenken over wat ze graag willen zien. Het is ook leuk om zo een stadsbezoek voor te bereiden; iedereen uit het gezin kan iets kiezen en dat zorgt ook voor meer betrokkenheid. En het geldt natuurlijk ook voor wereldsteden buiten Nederland.

9. Ouderwets schaatsen

Rotterdam heeft 4 maanden van het jaar een échte schaatsbaan. Toen ik vorig jaar op 1 januari besloot ‘actiever te worden in de buitenlucht’, was een opfriscursus voor volwassenen van 7 lessen bij Duosport een mooie invulling. De kinderen vinden het heerlijk op de funbaan voor beginnende schaatsers. Een grote schare aan plastic zeehonden dient als hulpmiddel, waardoor zelfs de jongste kids op ijzertjes al een heel eind komen. De 400 meter baan in Rotterdam is op vrijdag, zaterdag en zondag vanaf 16 uur in regenboogstijl verlicht. Nederland telt 21 kunstijsbanen. Mijn ervaring is dat het gedurende de dag een stuk drukker wordt. Lekker vroeg gaan loont!

10. Techniek workshops aan de Technische Universiteit Delft

Een technisch pareltje is het Science Centre Delft van de TU in Delft. Elke dag van de vakantie staat er één workshop op het programma. Iets bouwen met op sneeuw lijkend piepschuim, of een schattig robotje met lichthartje maken. Ook de technische sfeer op de campus is aanmoedigend om je kind zo breed mogelijk te stimuleren. In dezelfde trant blijft de Ontdekhoek ook een aanrader, hoewel onze ervaring is dat in die in de vakanties erg druk wordt bezocht.

11. De Rotterdamse musea

Voor nog meer cultuur inspiratie bieden ook de musea diverse activiteiten voor in de kerstvakantie. Ik ben fan van het Wereldmuseum: een fijne plek en verrassende exposities. Nu is er de tentoonstelling POWERMASK en kun je vervolgens een masker maken en versieren. Voor families organiseren ze een speciale rondleiding. Ook het Boymans van Beuningen geeft gratis rondleidingen bij de ‘Change the System’ tentoonstelling. Die toont de veranderkracht van de creatieve geest aan de hand van het werk van z’n 50 nationale en internationale ontwerpers en kunstenaars. In De Kunsthal, laat de tentoonstelling ‘Kattenliefde. Negen levens in de kunst’ zien hoe de kat sinds halverwege de negentiende eeuw door kunstenaars is afgebeeld. Het LAB biedt workshops om zelf een katten affiche te maken.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *