Vind jij het ook zo’n klus om elk jaar weer leuke kado’s voor de kids voor pakjesavond of kerst te bedenken? En de lat ligt bij mij dit jaar zelfs nog wat hoger. Ik wil namelijk niet alleen leuke kado’s, maar ook kado’s die het ‘latente talent’ van mijn kids aanspreken. En die als het even kan ook genderneutraal, duurzaam en een beetje tech zijn. Aan wat voor kado’s zou je dan kunnen denken?
Jij, als ouder, speelt een belangrijke rol in het ontwikkelen van het latente talent van je kind schreven we eerder. En dan hebben we het over vaardigheden van je kind die zich alleen ontplooien als ze worden geoefend. Vaardigheden die vanuit de natuurlijke interesse van het kind anders nooit zouden worden aangesproken. Meisjes kunnen we bijvoorbeeld meer stimuleren in ruimtelijk redeneren, creatief denken, ondernemender worden en meer risico’s nemen. En jongens in sociale vaardigheden, zelfinzicht en impulsbeheersing. Met dit in ons achterhoofd lieten we ons dit jaar inspireren in speelgoedwinkels en online. En kwamen we tot de volgende lijst met kadotips voor wie ook het hersentuintje van zijn kind wil stimuleren en zo zijn kinderen meer wil laten profiteren van hun volledige potentieel.
Bouwen
Kapla is verreweg het allerbeste speelgoed dat ik ooit gekocht hebt. Er wordt nog steeds door al mijn kids fanatiek mee gespeeld. De meest fantastische, zelfbedachte creaties zijn al langsgekomen: van (eiffel)torens tot autoparcours, van knikkerbanen tot hele steden, dieren, dominobanen en zelfs een visgraatvloer. We hebben inmiddels 3 dozen en regelmatig twijfel ik of we er niet nog een paar moeten kopen, want er zijn altijd te weinig plankjes! En voor extra inspiratie zijn er ook nog voorbeeldboekjes te koop. Geschikt vanaf 3 jaar.
Een andere favoriet hier in huis is de houten knikkerbaan Quadrilla. Lekker robuust en fijn dat er ook leuke uitbreidingssets beschikbaar zijn met bijvoorbeeld muziek of verlichting. Geschikt vanaf ca. 5 jaar.
En van de week kwam ik GraviTrax tegen. Een coole knikkerbaan voor kinderen vanaf 8 jaar waarmee je banen kan bouwen waarbij je met de zwaartekracht speelt. En er schijnt ook nog een boekje met opdrachten bij te zitten zoals bij SMART games: je krijgt een deel van de constructie te zien en met de beschreven materialen moet je de constructie afbouwen. We hebben dus al een Quadrillabaan, maar wellicht dat deze ook nog in de zak terecht gaat komen…
(Een hele leuke smartgame is overigens Castle Logix en al geschikt voor kids van 3 jaar!)
Voor het bouwen van tenten ontdekte ik enige tijd geleden de Pl-ug Tent kit. Met behulp van de klemmen, haken en zuignappen in de kit kan er nu super makkelijk met andere meubels en een oud laken op bijna elke plek in het huis een solide speeltent gebouwd worden. Een heel slim bedacht systeem! Leeftijd vanaf 3 jaar.
Spelenderwijs programmeren
Mijn dochter kreeg vorig jaar het boek Ik kan al programmeren met Scratch. Een makkelijk programmeerboek voor kinderen van 6 tot 12 jaar. Scratch is een programmeertaal voor kinderen waarmee je spelletjes en animaties kan maken, van raceauto’s tot virtuele huisdieren. Het is ontwikkeld door het MIT (Massachusetts Institute of Technology) in Amerika en is open-source en gratis te gebruiken. De eerste opdracht sprak mijn dochter al gelijk aan: ze moest haar favoriete dier, een kat, programmeren!
En als je kind wederom LEGO op zijn verlanglijstje heeft staan, denk dan eens aan LEGO Boost of LEGO Mindstorms. Bouwsets waarmee je robots kunt bouwen, programmeren en besturen. En ben je door de varianten die LEGO geeft bij het pakket heen, dan kun je online nog vele alternatieven vinden van LEGO-fans. Zo heeft mijn zoon vorig jaar een ware Rubik’s Kubus rage op school veroorzaakt doordat we van het LEGO Mindstorms pakket een een Kubusoplosmachine hadden gebouwd. Leeftijd respectievelijk 7 tot 12 jaar en 10+.
Ook voor peuters is er al speelgoed waarmee de basisprincipes van programmeren spelenderwijs geleerd worden zónder tussenkomst van een scherm: Cubetto. De Cubetto is een houten kubus op wielen, die je een bepaalde route kan laten rijden door kleurrijke blokken op een bord te plaatsen. Leeftijd vanaf 3 jaar.
Knutselen
Zoekend naar kado’s om mijn oudste zoon van de bank af te krijgen (die daar inmiddels hele middagen slijt, wachtend op het uur dat er weer schermen aan mogen), kwam manlief met het idee voor Nintendo Labo. Nintendo Labo zijn knutselpakketten waarmee je je eigen kartonnen controllers voor de Nintendo Switch kan bouwen. Na het bouwen kan je er op verrassende manieren games mee spelen. En met de Toy Con Garage kan je kind ook eigen Labo games en projecten te bouwen, ondersteunt door Nintendo met lessen en wedstrijden. Een mooie combinatie van gaming en creativiteit! Leeftijd 8 tot 12 jaar.
Ook leuk, leerzaam, duurzaam en niet al te duur zijn de 4M Green Science pakketten. Met afval knutsel je wetenschappelijk speelgoed. Maak een raceauto van oude cd’s, een robot met drankblikjes, een klok van aardappelen of veroorzaak een tornado in lege flessen. En nog veel meer. Leeftijd 8 tot 12 jaar.
En recyclen met peuters en kleuters kun je met de stickerboeken Kijk eens wat ik kan! Stickers, ideeën én instructies om van kartonnen dozen stoere garages, supersnelle raketten of mooie poppenhuizen te knutselen. Leeftijd vanaf circa 3 jaar.
Communicatie & reflectie
De Kletsboeken van Michal Janssen zijn een leuke manier om met je kind het gesprek aan te gaan. Aan de hand van invuloefeningen en originele vragen kun je heerlijk ‘lachen, fantaseren, mopperen, tekenen, dromen en kletsen met je kind’. Er is een hele serie van Tafelklets, Relaxklets, Vakantieklets tot Slaapklets. Vanaf 3 jaar.
Ook een leuk kado om het gesprek met je kinderen mee aan te gaan zijn de Praatprikkels. Kaartjes met vrolijke tekeningen en filosofische vragen. Om eens een ander gesprek aan te gaan dan over hoe het op school was of wat je kind gedaan heeft vandaag. Vanaf 6 jaar.
En voor wat oudere meisjes ontdekte ik Girl Power!. Een doeboek met verhalen over de meest buitengewone vrouwen van vroeger en nu. Aan de hand van deze verhalen daagt het boek je met opdrachten uit om zelf ook na te denken over voor jou belangrijke thema’s en dilemma’s in de wereld. Leeftijd vanaf circa 12 jaar.
Ondernemen
Als laatste op de lijst het boek Project Prep van Janneke Niessen en Nikki Smit. Het is een boek voor pubers over mode, school en vriendschap. Maar ook over het ontwikkelen van een app en een onderneming opzetten en hoe inspirerend het is om hier zelf over na te denken. In het voorwoord geschreven door Neelie Smit Kroes word je uitgenodigd om zelf ideeën te posten op Instagram. En op de website van het boek vind je allerlei links naar sites om te leren coderen en naar filmpjes van bekende Nederlanders over het belang van technologie in hun leven.