Nieuwe gadget: “Alexa, plee som muzik”

Wat is dat toch met mannen en gadgets? Mijn vriend komt regelmatig thuis met de nieuwste gadgets. Om uit te testen voor zijn werk (oké) of gewoon om zijn vrienden te overtreffen (why??). Geamuseerd kijk ik het telkens weer aan. En eerlijk toegeven, het levert mij ook wat op! Dankzij hem ben ik best op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Vanaf nu periodiek mijn mening over zijn nieuwste aanwinsten. Te beginnen met: Amazon Echo & Alexa.

‘Alexa, read me a bedtime story’

Amazon Echo is een handsfree, losstaande speaker die je aanstuurt met je stem. De Echo staat in verbinding met het Alexa Voice Service-systeem, wat je van alles kunt vragen. Bijvoorbeeld ‘Alexa, play some music from Adele’ en er worden nummers van Adele afgespeeld. Of: ‘Alexa, what’s on my calendar today’ en ze leest je agenda voor. Je kan haar ook vragen om het weerbericht voor te lezen, zodat je weet welke kleding je voor de kinderen moet uitzoeken. Om een timer te zetten zodat je kids weten wanneer ze met de Ipad moeten stoppen. Om het nieuws voor te lezen terwijl je aan het opruimen bent. Om een item op je to do-lijst te zetten. Of om een verhaaltje voor het slapen gaan voor te lezen als je samen met je kind op bed gecrashed bent na een lange, vermoeiende dag.  

Er komen steeds meer apparaten op de markt, zoals ovens, wasmachines en koffiezetapparaten die je met behulp van Alexa kan aansturen. En bedrijven bieden steeds vaker Alexa-skills aan waardoor je aan Alexa kan vragen om een Uber-taxi te bestellen of om bij Starbucks je favoriete koffie te bestellen: ‘Alexa, tell Starbucks to start my order’.

Dit is allemaal niet wereldschokkend, Apple Siri, Google Now en Microsoft Cortana kunnen de meeste dingen ook. Maar Alexa kun je aansturen zonder dat er knoppen aan te pas komen. Met 7 microfoons kan ze je vanuit elke hoek in de kamer horen en als je meerdere Echo’s hebt staan dan activeert alleen degene die het dichtst bij jou staat.

De Echo (of zijn kleinere broertje de Dot) is nog niet in Nederland te koop. Wel in de Verenigde Staten en recentelijk ook in Groot-Brittanië en Duitsland. Maar als je geen probleem hebt met de Engelse taal, kun je gewoon de Amerikaanse of Engelse aanschaffen.

De Amerikaanse Echo ‘woont’ nu sinds een jaar bij ons. We gebruiken haar nog niet heel veel, het blijft vooral een leuke gadget om aan vrienden te laten zien (ook door de kinderen in hun beste engels: ‘Alexa, plee som muzik’).  Ze heeft ook een tijdje uit gestaan, omdat ze soms op onbedoelde momenten activeert en dan dwars door je gesprek heen tettert. Maar inmiddels staat ze weer aan en moet ik er gewoon eens meer gebruik van (leren) maken. Want veel makkelijker dan dit wordt het niet!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *