Waarom zou je aan meditatie doen, hardlopen werkt toch ook…?

Te pas en te onpas wordt je ermee geconfronteerd: meditatie. Wordt je er al gek van? Of is dit voor jou logisch en gesneden koek. Je zou bijna denken dat als je niet regelmatig mediteert, het niet goed met je kan gaan. En natuurlijk is dit niet het geval, het gaat alleen soms wat makkelijker en natuurlijker als je regelmatig stil zit met jezelf.

We worden in onze huidige wereld door van alles overspoeld, zeker als werkende vrouw en moeder. Klanten die iets willen, een baas die gestrest is, huilende kinderen en een hongerige man. Daarnaast wil je sporten, je ontwikkelen, aan yoga doen en iets bijdragen aan deze wereld.

Bij elkaar de bronnen voor een ver ontwikkeld schuldgevoel dat er makkelijk insluipt en z’n tol gaat eisen in de vorm van stress. Hijgend op de fiets om op tijd bij het kinderdagverblijf of school te staan, stamelend van excuses als je eerder weg moet uit die vergadering om ze weer op te halen.

Tuurlijk kun je van alles regelen om het zo goed mogelijk voor mekaar te maken, maar slechts 1 ding hoeft in de soep te lopen en weg is de flow, is het ik-heb-het-voor-mekaar-gevoel. Stress…

Wat vraagt om momenten voor jezelf. Elke dag. Om te de-stressen, ontspannen.

Meditatie is niets meer of minder dan dit met vergaande positieve gevolgen…….

Even stil zijn met jezelf

Talloos zijn ze, de voordelen van even stil zijn met jezelf. Drie voordelen die ik erg belangrijk vind en die wetenschappelijk zijn bewezen:

  1. Als ik het even niet meer weet/ door de bomen het bos niet meer zie en ga zitten, doe ik letterlijk en figuurlijk een stap terug waardoor ik weer overzicht krijg, dingen in perspectief zie en inzicht krijg op de oplossing. Mediteren maakt dat de Alpha Golven in je hersenen toenemen waardoor je meer informatie kunt verwerken, creatiever wordt en meer focus hebt.
  2. Door regelmatig stil te worden, gaan vervelende piekerende gedachten, die je hebt over het verleden of de toekomst , weg.
  3. Met mediteren komt er meer ruimte voor o.a. empathie en compassie. Dit komt doordat meditatie meer hersenvolume creëert m.n. in gebieden in je hersenen waar je emoties gereguleerd worden. En dat er minder activiteit in die gebieden is.

Hardlopen of meditatie

Ik krijg regelmatig de vraag of hardlopen hetzelfde (of meer) oplevert als meditatie doet. Met hardlopen ben je immers ook uit je hoofd. Ha, het eerste dat ik hierbij denk is dat mediteren een stuk korter duurt (☺ toch die efficiëntie in me).

Het antwoord is nee. Daar waar je hardlopen doet om je lichaam fit te houden, train je met mediteren je geest. Het is een manier om alle impulsen die je de hele dag door krijgt te verwerken en tot rust te komen.

Niet stoppen met denken

Mediteren heeft niet als doel je gedachten te stoppen. Deze misvatting zorgt voor veel frustratie. Maar het heeft wel als doel niet meer zo vast te houden aan die gedachten en ze te zien als simpelweg gedachten waar je niets mee hoeft. Mega relaxed; je hoeft dus niets met die gedachten die over elkaar heen buitelen en je kunnen achtervolgen! Als je regelmatig stil zit, ga je dit simpelweg ervaren.

En dat is ook de enige manier om de voordelen te gaan ervaren: ervoor gaan zitten. Er zitten 1440 minuten in een dag. Start die dag met 5 minuten stilte met jezelf…!

Greetz, Anne

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *