Stoere sprookjes voor rebelse girls én boys

Waarover wil ik mijn kinderen voorlezen en laten dromen? Er is veel geschreven over het nut van sprookjes bij de opvoeding, alleen de vrouwelijke hoofdpersoon is zelden een eigentijds voorbeeld. Eén van mijn eigen rolmodellen tipte me over Good Night Stories for Rebel Girls. Een mooi geïllustreerd boek over 100 invloedrijke, stoere en spraakmakende vrouwen uit de hele wereld, geschreven als sprookjes.

‘Once upon a time’… onlangs in De Efteling besefte ik het ook weer. Hoe leuk en leerzaam de moraal van oude sprookjes ook zijn, de vrouwelijke hoofdpersoon vaak geen rolmodel. Schoonheid is haar ultieme goed, net als gered worden door een knappe, onbekende prins om vervolgens lang en gelukkig te leven.

Vrouwen die verschil maken

De échte wereld heeft genoeg voorbeeld vrouwen die verschil maken. Dat vonden ook Elena Failliet en Francesca Favilli van Timbuktu Labs, een start-up voor kinderspeelgoed. Ze maakten een inspirerend kinderboek over 100 stoere, iconische, vrouwen van nu en uit het verleden. Good Night Stories for Rebel Girls. Voorbeelden uit het boek zijn Cleopatra, Michelle Obama, Coco Chanel, Frida Kahlo en Astrid Lindgren.

‘Het is belangrijk dat jongens op jonge leeftijd al vertrouwd raken met vrouwelijke personages die sterk en slim zijn, en in staat zijn om hun eigen strijd te voeren.’

Bij de korte verhalen zijn prachtige illustraties gemaakt door 60 vrouwelijke kunstenaars uit de hele wereld. Het is fijn om inspirerende, waargebeurde verhalen voor te kunnen lezen aan leergierige kinderen. Ook bij zoonlief spraken de verhalen aan en hij vraagt nog regelmatig iets over één van de vrouwen uit het boek. Favilli en Cavallo vinden het belangrijk dat jongens op jonge leeftijd al vertrouwd raken met vrouwelijke personages die sterk en slim zijn, en in staat zijn om hun eigen strijd te voeren. En ook voor meisjes is het noodzakelijk om meer voorbeelden te krijgen van sterke, stoere vrouwen.

Crowdfunding record

‘Onze verhalen zijn voorbeelden van echte vrouwen die bijzonder presteren. Ze zijn een enorme inspiratiebron, omdat ze jonge meiden aanmoedigen om te ontdekken, leren en dromen zonder grenzen, zegt Cavallo. Wat mij betreft zijn de Italiaanse dames, wonend in de US, ook zelf een rolmodel. Met hun crowdfundingactie op Kickstarter in 2015 haalden ze in een paar dagen 40.000 dollar (ongeveer 35.000 euro) op. Nooit eerder werd zoveel geld ingezameld voor een kinderboeken project.

Het boek is momenteel jammer genoeg alleen in het Engels te koop. Maar voor de werelds opgevoede Nederlandse kinderen én ouders is dat maar een beperkte belemmering. We gaven de aanwezigen van onze eerste usergroup sessie recent ook een exemplaar. Reacties: ‘superleuk kado, ook voor jezelf!

Mocht je zelf ook een inspirerend boek weten dat je bij LIKE RIDING A BIKE vindt passen, mail het ons of schrijf er zelf een blog over.

***

‘If Cinderella were a Guy’

Een grappig filmpje dat Timbuktu Labs gebruikte voor de promotie van hun boek en dat inmiddels meer dan 37 miljoen keer werd bekeken is ‘If Cinderella were a Guy’

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *