Waarom vragen we topmannen nooit naar hun gezin?

Hoe moeilijk is het om als topsportster een relatie op te bouwen met een man?  Dit was de openingsvraag afgelopen vrijdag in Bureau Sport op NPO3 tijdens een gesprek met Femke Heemskerk, Merel van Dongen en Fatima Moreira de Melo. Het is een vraag die bij mij direct irritatie opwekt. Zouden Frank Evenblij en Erik Dijkstra deze vraag ook wel eens aan een mannelijke topsporter gevraagd hebben? Ik vraag het me af aangezien het gesprek vervolgde met dat het voor mannen moeilijker zou zijn om zich op te offeren voor hun vrouw dan andersom. Gelukkig werden de mannen in de recap door recensent Nynke de Jong ook fijntjes gewezen op hun misstap: ‘ Als je Tom Dumoulin voor de camera hebt, begin je toch ook niet als eerste over zijn vriendin.’

Ook tijdens de eerste Verkiezing Rotterdamse zakenvrouw van het jaar begin april ergerde ik me aan sommige vragen en uitspraken. Zo werden de genomineerden gecomplimenteerd met hun prachtige uiterlijk en werd aan één van de genomineerden gevraagd hoe het haar lukte haar carrière te combineren met haar gezin.

‘Als je Tom Dumoulin voor de camera hebt, begin je toch ook niet als eerste over zijn vriendin.’

Waarom roepen dit soort vragen en uitspraken zoveel ergernis op? Bij mij in ieder geval omdat ze te pas en te onpas aan succesvolle vrouwen gevraagd worden. Omdat het de aandacht afleidt van de daadwerkelijke prestatie. En omdat dit soort vragen ook niet aan mannen gesteld worden. Laat staan dat mannen gecomplimenteerd worden met hun uiterlijk tijdens een zakelijk evenement. De NOS heeft in 2016 een artikel geschreven waarin ze de CEO’s van DSM, FrieslandCampina en SNSbank interviewde met vragen die topvrouwen altijd krijgen. Niet verrassend waren de reacties van de heren onder andere ‘jeetje, zo’n interview heb ik nog nooit gehad’ en ‘dit wordt nu wel heel privé’.

‘Dit wordt nu wel heel privé.’

Tegelijkertijd vind ik de vraag over hoe topvrouwen hun drukke carrière combineren met hun privéleven wél heel interessant. Bij de uitdaging om alle ballen hoog te houden kunnen we nog veel van elkaar leren. Maar de vraag moet wel in de juiste context én op een passend moment gevraagd worden. En we moeten hem ook aan mannen gaan stellen. Tenslotte is bij het streven naar gelijkheid tussen man en vrouw het combineren van carrière en privé net zoveel een aangelegenheid van de man als van de vrouw!

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *