Waarom vrouwen nog altijd vaak de managers van het gezin zijn

‘Tandarts, zwemles, boodschappen: Vrouwen hebben nog steeds vaker dan mannen een plichtsgevoel als het gaat om het huishouden en de zorg voor de kinderen. Tijd om dat serieus te nemen’, aldus Anne Dohmen in het NRC artikel Moeders zijn nog altijd vaak de managers van het gezin.

Uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat mannen en vrouwen opgeteld gemiddeld ongeveer evenveel tijd kwijt zijn aan betaald en onbetaald werk. Maar doordat vrouwen meer het zogenaamde emotion work (het management van zorg en huishouden en het initiëren van gesprekken over het welzijn van het gezin) doen, is de resterende vrije tijd van vrouwen minder leuk en ontspannen dan die van mannen.

Het eerlijker verdelen van het emotion work tussen vrouw en man is echter nog niet zo makkelijk. Dat Nederlandse vrouwen de grootste verantwoordelijkheid voor het gezinsleven en huishouden dragen is diep verankerd in onze cultuur en opvoeding.

Anne Dohmen raadpleegt diverse experts om het krachtenveld rondom deze verankering een beetje te begrijpen. Een interessant artikel om je bewust te maken van de rol die de samenleving maar ook jijzelf speelt bij het in stand houden van de onevenwichtige verdeling van emotion work tussen mannen en vrouwen. 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *