MOET jij ook zoveel?

En twijfel je of je alles uit het leven haalt, doordat het je niet lukt om alles te geven wat je in je hebt? Elle Luna schreef in 2014 een essay op medium.com genaamd ‘Op de tweesprong van moeten en willen’. Binnen een paar weken was het ge(re)tweet door 5 miljoen mensen en gelezen door meer dan een kwart miljoen mensen. Ze had zóveel reacties dat ze besloot het onderwerp uit te werken in een gelijknamig boek.

Op de tweesprong van moeten en willen gaat over het kiezen voor jezelf, over je hart volgen en jezelf losmaken van regels (normen, overtuigingen?) die je jezelf gedurende je leven (onbewust) hebt opgelegd. ‘Want, als we kiezen voor wat we echt willen, schikken we ons niet langer naar de idealen van anderen. Dan gaan we die van onszelf volgen dan komen we volledig tot ons recht. Het is geen verdiepend boek, maar zet je wel op een speelse en praktische wijze aan tot reflectie en in-actie-komen. En het leest lekker weg door de vrolijke illustraties. Mijn vijf take-aways uit het boek:

  1. Als iets als moeten voelt dan loont het om dat gevoel verder te verkennen. Zijn dit écht mijn normen, waarden en overtuigingen waarnaar ik leef, of die van anderen?
  2. Lang niet voor iedereen is hun ‘roeping’ duidelijk (gelukkig!). Door jezelf bewust onder de loep te nemen kun je beetje bij beetje ontdekken wat jij écht wilt.
  3. Het is veel makkelijker om te kiezen voor de weg van moeten dan voor de weg van willen. De weg van moeten is namelijk bekend terrein en de weg van willen volledig onbekend terrein.
  4. Voor wat je wilt, maak je tijd. Als je geen prioriteit geeft aan de dingen waarvan je zegt dat ze belangrijk voor je zijn, dan moet je je afvragen of ze wel écht belangrijk voor je zijn. Weten wat we echt willen is vaak het allermoeilijkste.
  5. Begin ergens! Kiezen voor wat je echt wilt, vraagt om in actie komen. Alleen door iets te doen kom je verder, met nieuwe mogelijkheden.

Heb je weinig tijd (of zin) om het boek te lezen, dan kun je ook Elle Luna’s talk tijdens de Wisdom 2.0 conference bekijken.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *