Uitje met vrienden: zo gepland en kosten verrekend

Samen met vrienden een goede datum vinden waarop iedereen kan is – sinds de kids – de laatste jaren steeds meer een uitdaging. Het kost tientallen appjes of mailtjes voordat er een datum is. In afstemmingsproces vergaat me soms al de zin. En ook als we daarna nog moeten besluiten over de locatie, een bedankcadeau en de kosten verrekenen. Gelukkig zijn er ook steeds meer apps (allemaal beschikbaar voor iOS en Android) die organisatie van je vriendinnenuitje, BBQ of een familieweekend weg vergemakkelijken.

Samen afspreken en kiezen

LouLou en Datumprikker zijn apps waarme je makkelijk samen afspraken kunt maken en datums kunt prikken, rechtstreeks in WhatsApp. Alleen de initiatiefnemer hoeft daarvoor de app het te downloaden of te registreren. Je kunt hiermee binnen een paar seconden reageren of afstemmen.

Een voorbeeld van hoe dit werkt in LouLou. De initiatiefnemer vraagt bv. “Wanneer zullen we naar het Filmfestival gaan?” óf “Wat voor een cadeau zullen we haar geven?” en geeft vervolgens een aantal mogelijke antwoorden: maandag, dinsdag of woensdag. Of bloemen, boekenbon of wijnfles. Vervolgens opent WhatsApp en wordt een link aan een gesprek toegevoegd en kun je de uitnodiging versturen. Anderen in het groepsgesprek klikken vervolgens op de link. Die opent een unieke pagina waarop iedereen met één klik zijn voorkeur kan aangeven en ook live kan meekijken. Met de Whatsapp knop kun je weer terug naar Whatsapp. Let op: je hoeft vervolgens nergens op ‘OK’ te drukken. De site slaat de invoer automatisch op. Dat klinkt gemakkelijk, maar is ook even wennen, want je krijgt geen bevestiging dat je keuze is doorgekomen. Ook de initiatiefnemer krijgt geen bevestiging of anderen hun keuze al hebben doorgegeven en kan dat alleen zien door de link te openen. Dit is bij Datumprikker overigens wel het geval en stuurt je bij elke nieuwe reactie een mailtje.

Een gezamenlijke afspraak maken in datumprikker is nagenoeg even makkelijk. Via ‘toevoegen van deelnemers’ deel je de inschrijflink van de afspraak via WhatsApp. Gebruik je geen WhatsApp maar bv. Telegram of Signal als chat app, dan kun je de link ook kopiëren. In de app zitten een aantal aardige extra functies zoals:

  • Herinner-mij functie – voor als het op dat moment niet uitkomt en je je agenda later wilt checken. Datumprikker mailt je op een later moment een reminder voor een reactie.
  • Inspiratie voor een leuke locatie – met de locatiezoeker of de optie om deelnemers suggesties te laten doen, kun je samen zoeken en besluiten over een locatie
  • Eet- en dinertips via IENS – datumprikker laat sinds kort ook restaurants zien die via IENS te vinden zijn. Zo voeg je makkelijk een suggestie toe aan je afspraak reserveer je direct reserveren voor het gekozen restaurant.
  • Efteling-stijl – speciaal voor Efteling-fans. Als je ‘Efteling’ in de titel gebruikt bij het prikken van een afspraak, verschijnt Langnek in de app en kun je de afspraak in Efteling-stijl afronden.

Een nadeel van beide apps is dat de unieke pagina’s niet zijn beveiligd. De pagina vereist geen inlog en iedereen kan afspraken bekijken. Let op: wees daarvan bewust wanneer je afspraken maakt over datums dat je weg (op vakantie) bent. Dat zijn interessante gegevens voor inbrekers. Ook hier geldt dat het handig is om bijvoorbeeld geen achternaam te gebruiken.

Als je toch liever een afspraak wilt maken via e-mail (bv. omdat oma geen smartphone heeft), kun je beter datumprikker.nl gebruiken. E-mailen met LouLou kan jammer genoeg niet.

Kosten verrekenen

Dankzij de handige Tikkie app is het tegenwoordig makkelijk om geld voor anderen voor te schieten en terugbetaald te krijgen. Bijvoorbeeld voor een cadeautje of als een rekening evenredig splitst. Er zijn ook apps die je helpen bij om complexere kosten te verrekenen. Cost Split helpt bij het gemakkelijk verrekenen van kosten. In de app maak je een groep aan, waarna jij en/of iedereen afzonderlijk kosten kunnen toevoegen. Wanneer je kiest voor online gegevens opslaan, kun iedereen vervolgens zien wie-aan-wie iets is verschuldigd en wie er geld terug ontvangt. Je kunt ook je een e-mailrapport krijgen met een overzicht van alle uitgaven en wie-aan-wie moet betalen. De app heeft functionaliteiten als een wisselkoers calculator en offline ondersteuning, zodat je de app kunt gebruiken zonder internettoegang. Ook kun je instellen dat je een bericht ontvangt als iemand anders iets aanpast in de groep. Splitwise  is een soortgelijke gratis app om kosten bij te houden en te verrekenen. Ook hier is het handig als alle anderen ook de app gebruiken. Vrienden of familieleden die de app niet hebben geïnstalleerd kunnen op de hoogte blijven via een link. Splitwise is bezig met integratie met betalingssystemen als Paypal, waardoor je ook direct vanuit de app de verrekening kunt doen. Beide apps zijn beschikbaar voor iOS en Android.

Met deze handige apps staat niets je meer in de weg om makkelijk initiatief te nemen en leuke dingen te plannen, zodat je tijd overhoudt voor andere – voor jou belangrijke – zaken.

 

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *