Voor vrouwen gelden andere regels

‘Financiers en investeerders dénken dat ze geen onderscheid maken tussen mannen en vrouwen. Maar hun gesprekken over de ondernemers die ze beoordelen staan bol van vooroordelen’, aldus een recent FD artikel Seksisme bij financiers blijkt vooral uit het taalgebruik.

Het artikel stelt dat eerdere onderzoeken onlangs aantoonden dat vrouwen vaak worden beoordeeld (door mannen én vrouwen) met de normen die voor mannen gelden. Over een voorzichtig ogende vrouw wordt makkelijk gezegd: ‘Ze durft niet’. Bij een man daarentegen wordt deze eigenschap vaak positief uitgelegd: ‘Hij is voorzichtig, en dat is goed. Hij neemt weloverwogen beslissingen.’ Vrouwen moeten over een ‘dunne lijn’ lopen. Ze moeten niet teveel zelfvertrouwen uitstralen. Dat wordt niet gewaardeerd. Maar als ze zich té bescheiden opstellen, dan geloven ze niet genoeg in hun idee. Het “verkopen” luistert heel nauw’.

Auteur Jan Fred van Wijnen raadpleegde diverse bronnen en voegt daar – vaak pijnlijke – bevestigingen uit de praktijk van succesvolle onderneemsters aan toe. Hopelijk leidt het artikel tot meer bewustwording. En niet alleen bij financiers en investeerders.

Leave A Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *